niedziela, 20 stycznia 2013

Kwiatowe wianki i coś na ząb

Kwiatowe wianki i coś na ząb
Mili, w naszym sklepie kolejne piękne wianki dekoracyjne, które wprowadzą magiczny, już nieco wiosenny - kwiatowy, nastrój do domu. Uwielbiamy łączenie faktur (aksamitne wstążki, perłowe guziki, szlachetna tkanina z dodatkiem wełny, haftowane kwiaty) i feerie intensywnych barw (w tym nasze ulubione - głęboki fiolet, intensywny róż i hit ostatnich sezonów - musztardowy).

Mamy nadzieję, że Wam także przypadną do gustu. Są to jedne z tych, które najchętniej powiesiłybyśmy w naszych domach, a gdy zostaną sprzedane radość połączy się z delikatnym smutkiem... Czasem niespodziewanie ciężko rozstawać się z przedmiotami, w których wykonanie włożyło się tyle serca...


Na powyższym zdjęciu: http://tendom.pl/products/wianek-dekoracyjny-scarlett-1-srednica-35cm


Wianek musztardowy: http://tendom.pl/products/wianek-dekoracyjny-scarlett-3-srednica-35cm

Jako, że ten rok rozpoczęłyśmy kulinarnie, kontynuujemy w tym duchu: tym razem prosta i dość efektowna, a przy tym autorska :) sałata z burakami, fasolką szparagową, serem pleśniowym / lub świeżym serkiem np. kozim, jeśli ktoś nie przepada za serami pleśniowymi:

Na bazę z poszarpanych liści lodowej sałaty kłądziemy kolejno:

1. ugotowane na parze lub upieczone i obrane ze skórki buraki pokrojone w grube plastry;
2. ugotowaną na chrupko - także na parze - fasolkę szparagową (korzystam z mrożonej, już pociętej na kawałki);
3. ser pleśniowy (tu francuski), ale może być jakikolwiek - Wasz ulubiony, lub świeży serek kozi, a nawet zwykły serek kanapkowy typu "Twój Smak", chodzi o grudkowatą fakturę serka, który można nałożyć nieregularnie łyżkami na sałatę;
4. na koniec można dodać kapary (tutaj małe, ale najfajniej do tego dania wypadają gruszowe - duże słodkie, dostępne na przykład z sklepie Real); mają nieco delikatniejszy smak i dodają finezji sałatce dzięki swojej oryginalności;
5. całość polewamy sosem z oliwy z oliwek, do której wcześniej dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i sok z cytryny;
6. solimy, najlepiej gruboziarnistą solą morską i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Świetnie smakuje z dodatkiem bagietki lub kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa z masłem.

Na zdjęciach sałatce towarzyszy zestaw cynowany do przypaw - także nowość w naszej ofercie: http://tendom.pl/products/cynowy-zestaw-do-przypraw-como

Smacznego!







wtorek, 8 stycznia 2013

Kuchenne klimaty, czyli Nowy Rok z pysznościami

Kuchenne klimaty, czyli Nowy Rok z pysznościami
Mili, witamy gorąco w Nowym Roku, w kulinarno-kuchennych nastrojach. W 2013 stawiamy na przepyszne jedzenie dalekie od przypadkowego. Ten rok rozpoczęłyśmy z Nigellą Lawson i Jej tajskimi daniami, a teraz rozkoszujemy się niezwykle nieskomplikowanym owocowo-orzechowym deserem i zapachem, jaki się rozprzestrzenia w domu podczas jego przygotowywania.

Oto nasz niezawodny przepis, który przejęłyśmy ochoczo od zaprzyjaźnionej Izy:

3 duże jabłka + 3 gruszki (jeśli aktualnie brak gruszek pod ręka, wystarczą jabłka w ilości 5-6 sztuk),
garść suszonej żurawiny,
150 gramów rozdrobnionych obranych orzechów włoskich,
150 g masła,
150 g cukru (jeśli akurat mamy, chętnie wynieramy brązowy)
i tyle samo - 150 g mąki krupczatki.

Owoce kroimy w kostkę (my nawet nie obieramy jabłek i gruszek ze skórki, dzięki czemu są jędrniejsze), rozkładamy je równomiernie w naczyniu do zapiekania, a najlepiej w żaroodpornym naczyniu do pieczenia tart, posypujemy żurawiną i rozdrobnioną masą przygotowaną dzięki zagnieceniu masła & cukru & mąki krupczatki & orzechów. W zależności od piekarnika i upodobań pieczemy od 10 do 20 minut w 180 stopniach. Ja wolę nieco bardziej kruchą, podczas gdy moje znajome rozmiękczają ją dłuższym pobytem w piekarniku. Ważne aby całość była zrumieniona od góry.

Obłędnie smakuje, więc nie zwlekajcie, a na pewno oszołomicie domowników.


Ponadto powróciłyśmy do śniadań "z dzieciństwa" -  świeże, chrupiące bułki z masłem i marmoladą domową, do której serwujemy gorące mleko (czasem kawę :)). Przepis na marmoladę podamy Wam w sezonie na morele, a tymczasem prezentujemy domową zastawę, wśród której dominuje nasz ulubiony dzban z krową do kupienia na naszej stronie: http://tendom.pl/products/dzban-z-krowa.


Na zdjęciach także, mój synek Iwo, który pokochał zabawę w przesypywanie płatków śniadaniowych z jednego naczynia, do kolejnego... Mamom 2,5 latków szczerze polecam tę rozrywkę - Małego Iwa pochłonęła na ponad godzinę :)



Smacznego i do...!

Copyright © 2016 tenDOM... bo w domu najlepiej , Blogger