wtorek, 8 lipca 2014

Tarta z mascarpone z białą czekoladą

Sesja "nam się zorganizowała" zupełnie przypadkowo. Po upieczeniu ciacha z okazji własnych urodzin, których szczegółów nie będę zdradzać (kolejne 18ste, rzecz jasna ;)), nie mogłyśmy z Moniką powstrzymać się od sfotografowania takich pyszności. Tarta prezentowa się szczególnie okazale - wyeksponowana na pięknej paterze z tendom.pl w towarzystwie cudownych róż z mojego ogrodu, o których już pisałyśmy w poprzednich postach.

Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam wszystkim, którzy mają czas. Smakuje obłędnie, dzieci wprost za nim przepadają. Ledwo się schłodzi i już wjeżdża dla zniecierpliwionych na stół. Maluchy tylko krążą, pytając: "Mamo, już"? Znika w tempie błyskawicznym, zostają tylko okruchy. Smakuje nie tylko Małym ale również Dużym ;-)

Składniki na ciasto :
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany (najlepiej 18%)
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej 

Składniki na masę kremową :
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady białej (ja daje czasem 200 g)
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • borówki lub maliny 1 opakowanie

Do miski wkładamy wszystkie składniki: masło, cukier, mąkę, jajko, śmietanę. Masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nie było zbyt twarde. Wyrabiamy ciasto ręcznie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt twarde, dodajemy odrobinę śmietany. Po połączeniu składników i uformowaniu kulki z ciasta, które nie klei się do rąk, wkładamy ciasto do lodówki na 30 min., aby delikatnie skruszało.

W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia ciasta, uprzednio smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Ciasto po wyjęciu z lodówki  wałkujemy za okrągły placek, który wypełni nam formę.
Przed włożeniem do piekarnika, dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem aby nie rosło w piekarniku wzwyż.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez około 20-25 min. Trzeba uważać aby nie przypiekło się zbyt mocno.

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną, cały czas mieszając. W trakcie mieszania i powolnego rozpuszczania dodajemy cukier puder. Ciepłą, ale nie gorącą masę wlewamy do miski w której mamy serek mascarpone i miksujemy na jednolita masę.

Całość wylewamy na wystudzone ciasto i dekorujemy owocami. Odstawiamy tartę do lodówki na min. 1 godzinę. 

Potem nie pozostaje nic innego, jak zaparzyć sobie kawę / herbatę i rozkoszować się chwilą słabości ;-) 





W naszym sklepie tendom.pl znajdziecie ogromny wybór ślicznych PATER do eksponowania słodyczy, ciast, tortów i owoców: http://www.tendom.pl/products?utf8=%E2%9C%93&keywords=patera

7 komentarzy:

  1. Robiłam bardzo podobną.. i uważam, ze jest pycha!!!!
    śliczne, apetyczne zdjecia!!!
    ściskam serdecznie i zapraszam do Mnie, będzie mi bardzo miło!
    Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały...

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety ale bym zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygladą baardzo smakowicie:) a patera jest śliczna i elegancka:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda. Tarta to idealny letni deser . Ja wczoraj upiekłam kruche ciasto z porzeczkami i malinami (owoce z mojej działki :-) .
    Najlepsze życzenia urodzinowe.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ta tarta! ; )
    Piękne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pyszne .Odkryłam niedawnotakie serkowe masy i są smakowite. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 tenDOM... bo w domu najlepiej , Blogger