Mili, nasza Kasia została zaproszona do wspólnego gotowania z Tomkiem Jakubiakiem, szefem kuchni wielu znanych restauracji i dziennikarzem kulinarnym, pracującym m.in. dla telewizji śniadaniowych "Dzień dobry TVN" i "Pytanie na śniadanie". Warsztaty zostały sfotografowane przez Marcina Czechowicza, a ich efektem poza sesją dla Dobrego Wnętrza jest także szereg świetnych przepisów.
Kasia wybrała kurki po tajsku, które szalenie łatwo przygotować, a efekt jest nieziemski.
Podajemy przepis:
składniki: miks sałat, 20dkg pomidorków koktajlowych, szalotka, łyżka masła, 50dkg świeżych kurek, karczochy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju sezamowego, cukier trzcinowy, limonka, kolendra, sól, pieprz
przygotowanie: na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki i posiekaną cebulę szalotkę. Kurki opłukać i osuszyć, większe pokroić, wrzucić na patelnię z masłem i pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, smażyć przez minutę, odstawić z ognia. Zawartość patelni wyłożyć na sałatkę. Przygotować sos: wymieszać olej sezamowy z sokiem z limonki i łyżeczką cukru trzcinowego. Sosem polać całość, w razie potrzeby doprawić solą morską. Posypać kolendrą i udekorować karczochami.
tendom.pl życzy smacznego!
uuu rewelacyjne gotowanie ;) Pozdrawiam, Monika.
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem! Pozdrawiamy serdecznie! Monika i Kasia z tendom.pl
UsuńFantastyczna sesja-miło popatrzec na matki Polki gotujące-brawo kochane kobitki :-)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza, że to, co Panie ugotowały było obłędnie pyszne! Pozdrawiamy bardzo ciepło! Monika i Kasia
Usuń