poniedziałek, 20 lutego 2012
Boskie i szybkie ciasteczka ryżowe
Składniki:
- paczka kleiku ryżowego (Nestle, Bobovita)
- kostka margaryny lub masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4-6 łyżek wiórków kokosowych
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem lub powidła
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść ciasto (lub po prostu zmiksować je w robocie), z którego należy uformować kulki. W nich zrobić dość głębokie dziurki (podobne do tych w śląskich kluskach) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni do momentu, kiedy będą złociste - ok 15 minut przy pieczeniu z włączoną funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu do jeszcze gorących nakładać łyżeczką w dziurki dżem lub powidła.
Można posypać cukrem pudrem.
Idealne dla dzieci, nie tylko do jedzenia, ale też do samodzielnego przygotowania.
Znikają w tempie zastraszającym :)
Widoczne na zdjęciu zostały przygotowane przez moją 10letnią córkę Natalię i jej przyjaciółkę Nicolę.
AUTOR:
Monika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz