Ciasto musiało być wyjątkowo łagodne - trzeba bowiem uważać z dodawaniem alkoholu, jeśli tiramisu mają jeść dzieci, choć zawsze odrobinę dodaję :). Ignacy dopytuje: "Mamo, czy dużo amaretto dodałaś?" Naturalnie jest to kwestia upodobań, więc decyzja należy do Was. 20 ml sprawia, że ciasto jak najbardziej mogą kosztować najmłodsi.
Podaję przepis dla wszystkich szczęśliwych mam, które jak my - dbają o swe pociechy i z radością świętują ich sukcesy.
TIRAMISU W WERSJI OD TENDOM
(forma naczynia ok. 25 cm dł. i 18 cm szerokości)
Zdarza mi się robić z podwójnej porcji.
5 żółtek kakao
20 ml likieru amaretto
szklanka cukru pudru
1 serek mascarpone
opakowanie biszkoptów podłużnych
kawa
Miksujemy żółtka z cukrem ok. 5 min. potem dodajemy serek mascarpone. W tym czasie parzymy kawę mocna (na kubek kawy 6 łyżeczek), słodzimy kawę 1 łyżeczka cukru. Kiedy przestygnie, dodajemy amaretto. Biszkopty zanurzamy w kawowej kąpieli i układamy na półmisku, niczym półmiska nie smarujemy i nie wykładamy papierem.
Po ułożeniu warstwy biszkoptów, kładziemy przygotowaną wcześniej masę kremową. Na masę znowu warstwa biszkoptów i ponownie przykrywamy kremem.
W takiej formie wkładamy do schłodzenia, do lodówki.
Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Obiecuję - jak dojdziecie do wprawy, będziecie często powracać do tego przepisu. Łatwe i pyszne!
Na zdjęciach, poza smakowitym tiramisu, występują produkty z naszego sklepu tendom.pl:
- naczynie do tiramisu / innych potraw (żaroodporne) - półmisek Italy: http://www.tendom.pl/products?utf8=%E2%9C%93&keywords=italy
- gondola na orzechy: http://www.tendom.pl/products/cooler-naczynie-39x12cm
- zastawa stołowa Madame i Nicea (tu połączone - wariant kremowej Madame z beżem Nicei): http://www.tendom.pl/products?keywords=madame&product_group_query=ascend_by_master_price&utf8=%E2%9C%93
- przytulny kremowo-brązowy pled Stockholm: http://www.tendom.pl/products/pled-slash-narzuta-dekoracyjna-stockholm-125x150cm-1.
Zapraszamy do nas :)
Gratuluję sukcesu syna. Myślę, że każda okazja jest dobra do robienia tiramisu, ale Ta lepsza być nie może :) Za przepis dziękuję, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWasze zdjęcia są tak piękne i tak pięknie dobrana zastawa, że bez jedzenia człowiek się naje...oczami :)
OdpowiedzUsuńTiramisu to jest TEN deser, który zawsze smakuje. Idealny balans smaku. A Twój wygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńTiramisu wygląda zachwycająco! Uwielbiam ten smak, mogłabym wcinać ten deser cały czas. :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis... Gondola piękna .. Baaaaardzo mi sie podoba ...
OdpowiedzUsuń