Przygotowanie jest banalne. Wystarczy chwila w sklepie, w którym znajdziecie figi (2 sztuki), okrągły ser pleśniowy (dla dwóch osób wystarczy przekroić jeden na pół lub kupić dwa małe), garść orzechów włoskich, miód, cytrynę, musztardę, bagietki lub francuskie rogaliki.
Figę kroimy na ćwiartki. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie, a na niewielkiej ilości oleju lub nawet bez - jeśli mamy patelnię, do której nic nie przywiera - podsmażamy ser (można go uprzednio podzielić na pół).
Sos to połączenie płynnego miodu, łyżeczki oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny musztardy.
Całość wykładamy na pięknym talerzu ;), polewamy sosem, dekorujemy winogronami, dorzucamy do każdej porcji croissant'a i gotowe!
SMACZNEGO!
PS. Do sesji pozują nam pięknie:
O jak pysznie! zjadłabym z wielką chęcią serek w takim równie pysznym towarzystwie:-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj dzień makaronu, jadłyście?
udanego i smacznego wieczoru życzę:-)))
Ojej, nie wiedziałyśmy o dniu makaronu :) Robiłam dzieciom, ale w niewiedzy o święcie pasty :) Dziękujemy za miłe słówko o nas - to bardzo sympatyczne :))) Pozdrawiamy serdecznie!
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy ciepło, zapraszając do kolejnych odwiedzin!
UsuńZ powodu deficytu w lodówce rzeczonych fig i serka pleśniowego - mamy dziś z francuskiego śniadania jedynie... kawę ;) Zadowolić się musimy powidłami śliwkowymi na chrupkiej bułeczce... Też dobre ;) Ale Wasz przepis dodajemy do "Ulubionych"!
OdpowiedzUsuńPowidła śliwkowe boskie, więc bardzo dobrze jest, a w przyszłości radzimy figi z serkiem rozpracować :) Pozdrawiamy ciepło!
Usuńfajnie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie, jest czego zazdrościć! ;) a zdjęcia przepiękne :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń