piątek, 16 października 2015

Place lizać - TIRAMISU w wydaniu tendomowym

Październikowy czwartek. Jeden z tych dni, z którymi mogłybyśmy się nie rozstawać. Pogodny, ciepły, z cudownym słońcem, którego październikowe promienie w magiczny sposób padały wszędzie. Obłędnie to wyglądało. Nie mogłyśmy inaczej, na moment przysiadłyśmy w ogrodzie z kubkiem kawy. Wcześniej wpadłam na pomysł przygotowania wspaniałego tiramisu, które wszyscy moi domownicy uwielbiają, a które tego dnia obiecałam synowi w nagrodę za jego 6 miejsce w biegu powiatowym na 1 km. Było co świętować, 61 chłopców i mój Ignaś szósty - zuch chłopak! :)

Ciasto musiało być wyjątkowo łagodne - trzeba bowiem uważać z dodawaniem alkoholu, jeśli tiramisu mają jeść dzieci, choć zawsze odrobinę dodaję :). Ignacy dopytuje: "Mamo, czy dużo amaretto dodałaś?" Naturalnie jest to kwestia upodobań, więc decyzja należy do Was. 20 ml sprawia, że ciasto jak najbardziej mogą kosztować najmłodsi.

Podaję przepis dla wszystkich szczęśliwych mam, które jak my - dbają o swe pociechy i z radością świętują ich sukcesy. 

TIRAMISU W WERSJI OD TENDOM

(forma naczynia ok. 25 cm dł. i 18 cm szerokości
Zdarza mi się robić z podwójnej porcji.
  
5 żółtek kakao 
20 ml likieru amaretto 
szklanka cukru pudru 
1 serek mascarpone
opakowanie biszkoptów podłużnych
kawa

Miksujemy żółtka z cukrem ok. 5 min. potem dodajemy serek mascarpone. W tym czasie parzymy kawę mocna (na kubek kawy 6 łyżeczek), słodzimy kawę 1 łyżeczka cukru. Kiedy przestygnie, dodajemy amaretto. Biszkopty zanurzamy w kawowej kąpieli i układamy na półmisku, niczym półmiska nie smarujemy i nie wykładamy papierem. 
Po ułożeniu warstwy biszkoptów, kładziemy przygotowaną wcześniej masę kremową. Na masę znowu warstwa biszkoptów i ponownie przykrywamy kremem. 
W takiej formie wkładamy do schłodzenia, do lodówki. 
Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Obiecuję - jak dojdziecie do wprawy, będziecie często powracać do tego przepisu. Łatwe i pyszne! 















Na zdjęciach, poza smakowitym tiramisu, występują produkty z naszego sklepu tendom.pl:

- naczynie do tiramisu / innych potraw (żaroodporne) - półmisek Italy: http://www.tendom.pl/products?utf8=%E2%9C%93&keywords=italy


- zastawa stołowa Madame i Nicea (tu połączone - wariant kremowej Madame z beżem Nicei): http://www.tendom.pl/products?keywords=madame&product_group_query=ascend_by_master_price&utf8=%E2%9C%93


Zapraszamy do nas :)


5 komentarzy:

  1. Gratuluję sukcesu syna. Myślę, że każda okazja jest dobra do robienia tiramisu, ale Ta lepsza być nie może :) Za przepis dziękuję, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wasze zdjęcia są tak piękne i tak pięknie dobrana zastawa, że bez jedzenia człowiek się naje...oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu to jest TEN deser, który zawsze smakuje. Idealny balans smaku. A Twój wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tiramisu wygląda zachwycająco! Uwielbiam ten smak, mogłabym wcinać ten deser cały czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować ten przepis... Gondola piękna .. Baaaaardzo mi sie podoba ...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 tenDOM... bo w domu najlepiej , Blogger