niedziela, 20 stycznia 2013

Kwiatowe wianki i coś na ząb

Mili, w naszym sklepie kolejne piękne wianki dekoracyjne, które wprowadzą magiczny, już nieco wiosenny - kwiatowy, nastrój do domu. Uwielbiamy łączenie faktur (aksamitne wstążki, perłowe guziki, szlachetna tkanina z dodatkiem wełny, haftowane kwiaty) i feerie intensywnych barw (w tym nasze ulubione - głęboki fiolet, intensywny róż i hit ostatnich sezonów - musztardowy).

Mamy nadzieję, że Wam także przypadną do gustu. Są to jedne z tych, które najchętniej powiesiłybyśmy w naszych domach, a gdy zostaną sprzedane radość połączy się z delikatnym smutkiem... Czasem niespodziewanie ciężko rozstawać się z przedmiotami, w których wykonanie włożyło się tyle serca...


Na powyższym zdjęciu: http://tendom.pl/products/wianek-dekoracyjny-scarlett-1-srednica-35cm


Wianek musztardowy: http://tendom.pl/products/wianek-dekoracyjny-scarlett-3-srednica-35cm

Jako, że ten rok rozpoczęłyśmy kulinarnie, kontynuujemy w tym duchu: tym razem prosta i dość efektowna, a przy tym autorska :) sałata z burakami, fasolką szparagową, serem pleśniowym / lub świeżym serkiem np. kozim, jeśli ktoś nie przepada za serami pleśniowymi:

Na bazę z poszarpanych liści lodowej sałaty kłądziemy kolejno:

1. ugotowane na parze lub upieczone i obrane ze skórki buraki pokrojone w grube plastry;
2. ugotowaną na chrupko - także na parze - fasolkę szparagową (korzystam z mrożonej, już pociętej na kawałki);
3. ser pleśniowy (tu francuski), ale może być jakikolwiek - Wasz ulubiony, lub świeży serek kozi, a nawet zwykły serek kanapkowy typu "Twój Smak", chodzi o grudkowatą fakturę serka, który można nałożyć nieregularnie łyżkami na sałatę;
4. na koniec można dodać kapary (tutaj małe, ale najfajniej do tego dania wypadają gruszowe - duże słodkie, dostępne na przykład z sklepie Real); mają nieco delikatniejszy smak i dodają finezji sałatce dzięki swojej oryginalności;
5. całość polewamy sosem z oliwy z oliwek, do której wcześniej dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i sok z cytryny;
6. solimy, najlepiej gruboziarnistą solą morską i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Świetnie smakuje z dodatkiem bagietki lub kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa z masłem.

Na zdjęciach sałatce towarzyszy zestaw cynowany do przypaw - także nowość w naszej ofercie: http://tendom.pl/products/cynowy-zestaw-do-przypraw-como

Smacznego!







18 komentarzy:

  1. Piękne wianki i te kwiaty w wesołych kolorach, super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i pozdrawiamy ciepło, już myśląc o wiośnie - stąd te żywe barwy :)

      Usuń
  2. Wianki piękne, takie soczyste kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Właśnie takich energetycznych kolorów było nam trzeba tej zimy :) Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. To kolory, któych potrzebowałyśmy, żeby troszkę przełamać zimową biel :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Musztardowy podbił moje serce! Hmmm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze serca także :) Dziękujemy i ciepło pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Cudowne wianki:) Podziwiam jak zawsze piękne wykonanie i fajne kolorki:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam, dziękujemy serdecznie. Pozdrawiamy z pochmurnego Komorowa
      Kasia i Monika

      Usuń
  6. Wianki cudowne! Mnie szczególnie mocno urzekł ten musztardowy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy bardzo ten musztardowy jest w nim coś wyjątkowego . Pozdrawiamy ciepło Kasia i Monika

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że się podoba ;) Kasia i Monika

      Usuń
  8. Jakiew urocze wianki! Ten drugi podoba mi sie bardziej. I haftowane kwiatki - ojej, alez pracochłonne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za ciepłą opinię i docenienie starań. Pozdrawiamy mocno, zapraszając do galerii naszych wianków: http://tendom.pl/t/kategorie/wianki Monika i Kasia

      Usuń

Copyright © 2016 tenDOM... bo w domu najlepiej , Blogger